Peste 65 milioane de oferte de vacante prin reteaua RND|KAS. Reduceri de preturi la achizitiile din retea. Acces gratuit la Cardul de membru. Sejur gratuit in Tenerife, pentru partenerii retelei.

Comunicare holistica - Fiinta intre iluzie, credinta si constiinta

11.03.2014
inapoi
spacer
spacer

“Lumina pe care o percepi prin puterea mintii, este iluzia pe care mintea te lasa sa o crezi” (Un articol de dezvoltare spirituala, destinat celor care au rabdare sa caute intelesurile si sensurile vietii, dincolo de limitele ratiunii si perceptiei umane).

Preambul: Dincolo de comunicare verbala a gandurilor, a emotiilor, nevoilor sau a perceptiilor noastre, de verbalizarea dialogului nostrum mental,  de exprimarea si intelegerea perceptuala si tehnica a limbajului non-verbal sau paraverbal, comunicarea ramane arta de a decodifica si a recodifica mesajele percepute din mediu, pentru a ne ajuta sa ne ridicam gradul de intelegere, perceptie si armonie a vietii cu intregul de care apartine, atat la nivel fizic si microbiologic, cat si la nivel spiritual si energetic. In acest context, comunicarea holistica se refera la schimbul informational intre elementele mediului (inter-uman, inter-specii si mediu), nu doar la nivelul de perceptie si intelegere rationala in planul fizic al informatiei (bazata pe dovezi), ci si in plan energetic subtil, pentru a evita pierderea unor informatii relevante, ce-i sunt destinate.  HOLISMUL  este un concept care sustine ireductibilitatea intregului la suma partilor sale (in sensul ca anumite caracteristici ale acestuia nu pot fi explicate in termenii proprietatilor și relatiilor componentelor). In acest sens, un principiu imaterial și incognoscibil (care nu poate fi cunoscut de rațiunea omeneasca, chiar daca se presupune ca exista), nu poate fi  luat drept „factor integrator” al lumii.

Starea de bine este o stare de normalitate pentru orice specie. Atunci cand stresul, supararile sau nemultumirile devin trairi curente ce ne coplesesc, anormalitatea devine o consecinta, indusa de trairi si atasamente fata de perceptii, credinte si convingeri ce ne sunt nefavorabile. In acest context, comunicarea devine efectul starilor, senzatiilor si emotiilor induse chimic si energetic la nivel cerebral, de perceptiile si nevoile pe care le experimentam. Trairile si starile negative de nemultumire pe care le experimentam si le resimtim la nivel fizic, mental sau emotional (durerile, stresul, teama, starile de anxietate, neimplinirile, dezamagirile, supararile, ura, etc),  au rolul de a ne atentiona ca nu functionam in parametri normali. Aceste deficiente in functionarea noastra, sunt menite sa ne ajute sa constientizam CAUZELE care au generat EFECTUL nemultumirilor sau durerilor noastre, pentru a le corecta si inlatura din comportamentul sau stilul nostru de viata, pentru ca efectele lor  sa nu devina cauze pentru efecte si mai grave.

Negarea si respingerea face parte din noi. Respingem tot ceea ce nu ne place si de cele mai multe ori, negam orice asumare sau responsabilitate a propriului esec. Suntem mult prea atasati de starile negative, pentru a mai avea puterea si credinta de a ne a ne detasa de ele, si a ne schimba atitudinile si obiceiurile negative, ce nu fac altceva decat sa ne mentina starea. Continuam sa percepem ostilitatea mediului si sa ne izolam de oameni, judecand lucrurile dupa ambalaj. Suntem mult prea superficiali si ocupati de grijile noastre sau de alergatul pentru atingerea succesului a prosperitatii sau a faericirii… pentru a zabovii si a deschide ambalajul, pentru a patrunde in esenta continutului sau. Judecam dupa aparente si in baza unor preconceptii limitative. Aceste atitudini favorizeaza de fapt, esewcul propriei noastre vieti, oglindite de felul in care comunicam cu noi insine, cu mediul sau cu ceilalti oameni. Astfel, ramanem  saraci, fara repere si experiente de viata pozitive si mai ales nepregatiti in fata unor situatii de viata induse de alegerile si atitudinile noastre neinspirate, ce ne induc emotii negative prin neimpliniri si false perceptii ale ostilitatii mediului in care traim. 

Desigur, deseori,  nu putem intelege propriile perceptii si cauzele care le determina, cu atat mai putin putem intelege perceptiile si trairile altor specii.  Insa, prin similitudine si printr-o analiza comparativa a altor specii cu specia umana, se poate afirma ca exemplu, faptul ca, trairea firesca a gainilor din crescatorii (resimtita constient sau inconstient la nivelul lor instinctual), poate fi aceea ca, lumina artificiala pe care o percep in scurta lor existenta, reprezinta tot ceea ce pentru ele exista si conteaza. Ca fiinte instinctuale (lipsite de spirit evoluat), cu certitudine, convingerea lor, poate fi aceea ca alt mod de a-si trai viata, decat cea pe care o traiesc in captivitate, nu exista (adica, lipseste din perceptia lor…pana nu o experimenteaza)!

Omul e om si se presupune ca el e rational si inteligent (asa cum s-a auto intitulat, Homo Sapiens)… deci se presupune ca mintea lui nu-l poate insela in perceptii…. Acest crez insa, este doar o proiectie a mintii. Intelegerea unei alte realitati, vine doar prin trezirea constiintei si prin spirit… Fara intelegerea si acceptarea ca prin mintea sa, fiinta umana  zace intr-un lung somn al unei ratiuni adormite (extinsa asupra constiintei intregii rase umane), omul va ramane preocupat de goana sa  dupa iluzii ale mintii si nevoi ale trupului fizic, ce conduc specia spre nicaieri. Astfel rasa ramane sa  traiesca propria drama existentiala, hranita de iluzii si proiectii mentale, subzistand la nivel instinctual sau de fiinta semi-rationala, ghidat prin instinct, de programe mentale ce servesc nevoile sale (izvorate din temeri, insecuritate sau insuficienta). Din pacate uitam ca fiinta umana nu e doar trup, ci este dotata si cu spirit.

Dincolo de ceea ce credem sau vedem, traim doar drama iluziei “credintei” si a “luminii”, convingeri (confundand deseori credinta si spiritualitatea, cu dogme religioase), dictate de programe mentale induse automat prin, care ne-au substituit constiinta, capacitatea de intelegere si rolul ei de a ne ghida maretia, in calatoria si experienta noastra, in acest spatiu planetar. Desigur, cand ma refer la “lumina”, nu ma refer la perceptia ochiului fizic, prin care vedem lumina astrului solar, sau lumina artificiala proiectata de un corp fluorescent perceputa noaptea. Ma refer la “lumina spiritului” care deseori nu ne patrunde mintea. Fara ea ramanem incapabili sa intelegem sensul, rolul si rostul intamplarii lucrurilor din viata noastra, pentru ca astfel, prin intelegerea lor, sa putem vedea cu claritate viata si rostul ei, fara ca perceptiile noastre sa fie distorsionate de false proiectii ale mintii (menite doar, sa ne abata de la actiune). De aceea ramanem tematori  in colivia mintii noastre, neincrezatori, sceptici si indoielnici. Astfel,  Lumina care ar trebui sa ne ghideze “ramurile spiritului” ajutandu-le sa creasca si sa se dezvolte armonios, lipseste. Fara ea, constiinta ne este viciata prin crez, de iubire, incredere, curaj,… care nu primesc salas in inima si sufletul nostru indoielnic.

Din pacate nu e nimeni care sa ne invete, sa ne ghideze catre trezirea constiintei sau sa ne arate calea si cum sa iesim din labirinturile “coliviei mintii” propriului ego, care ne hraneste doar vanitatile si orgoliile… Si asta, pentru ca nici macar nu putem constientiza aceasta nevoie.
Daca are fi cineva dispus sa ne indrume, tot nu am avea rabdare sa ascultam, caci in dialogul mintii noastre, subconstientul ne-ar sugera, ca ceea ce auzim, sunt prostii… Nu putem , pentru ca la nivel mental (subconstient), am dezvoltat un atasament mult prea puternic fata de crezul nostru in convingerile induse de programele mentale, si, astfel, si fata de aceasta stare de letargie pe care societatea o traieste in agonia sa (numind-o criza).  Eliberarea din ghearele unor convingeri limitative induse de programe mentale subconstiente  si virusate, vine doar dupa constientizarea nevoii si dupa ce intelegem cum sa ne eliberam… insa ca sa intelegem, e nevoie sa ne eliberam. Insa fara iubire si crez, fara detasarea de convingeri, fara constientizare, acest lucru ramane imposibil, pentru ca noi, fara crez, nu putem face ceea ce nu ne ingaduie subconstientul… si nu putem vedea ceea ce nu credem, si nici crede ceea ce nu putem vedea.

Spiritul fiintei umane ramane orb, atata timp cat zace in intunericul mintii sale, caci crezul sau nu este credinta. Fiinta, instinctual, crede doar in ceea ce altii cred, iar alegerile si actiunile sale sunt ghidate de ceea ce si altii aleg sa creada si sa faca. Si o face instinctual, caci e ghidat de simple programe mentale ce-i servesc nevoile fizice si instinctual ce nasc din ADN si trup biologic. Fara spirit, constiinta nu e treaza, si nici mintea nu poate intelege ceea ce nu cunoaste sau respinge. Astfel tot ceea ce fiinta umana vede si crede, sunt iluzii artificial ale mintii, dictate de programe mentale, convingeri, preconceptii si perceptii subconstiente, la care-si raporteaza nevoile si perceptiile. De aceea, tot ceea ce omul raporteaza la repere false, genereaza perceptii false. Tot ceea ce ne nemultumeste, este dovada ca rezultatul raportarii s-a facut la valori si perceptii false sau neconforme cu nevoile si aspiratiile noastre. Dar fara constiinta si un spirit dezvoltat nu putem vedea intelege si accepta, o alta realitate care sa induca o alta alegere, si mai ales o atidudine ce sa convearga catre actiuni diferite.

Desi suntem nemultumiti din prisma rezultatelor noastre, in principalele planuri ale vietii, privite din prisma nevoilor si intereselor noastre induse (fizic, material, financiar, relational, profesional), nu putem discerne intre real, artificial si imaginar, caci mintea noastra si-a etrofiat inconstient… exact acel program, care l-ar ajuta sa inteleaga calea implinirii si a prosperitatii materiale ca efect al prosperitatii si implinirii spiritual… si anume, IUBIREA si CREDINTA. Fara credinta, nu putem vedea lumina. Si daca nu o vedem, nu e chip sa o lasam sa intre sau sa iasa dintre zidurile inimii si sufletului nostru. Pentru a patrunde, e nevoie sa ridicam obloanele si sa deschidem usa, pentru a ne lasa invaluiti de “lumina spiritului”. Fara “lumina” nu exista claritate si nici intelegere. Fara “lumina”si credinta, nu putem fi ghidati. Fara elementul nostru complementar (spiritul), ramanem rataciti in existent noastra,  ghidati doar de iluzia luminii si de false ratiunii ale mintii,  induse artificial de programe mentale (care oricum nu pot suplini constiinta si intelegerea  induse de spirit), crezand doar, ca avem constiinta treaza, si intelegem ce se intampla cu noi.

Diferenta intre perceptia realitatii unui vis, si perceptia realitatii experimentata in stare constienta, este data doar de pozitia fizica inerta sau in miscare… si de iluzia controlului propriei realitati. Insa ramanem incapabili sa ne controlam convingerile, emotiile, sau macar sa avem suficient crez sa schimbam un obicei prost sau un viciu. Si asta, doar pentru ca programele noastre mentale si nevoile fizice instinctuale induse prin ele, sunt mai puternice decat spiritual nostru, incapabil sa preia controlul asupra propriei minti si a centrului sau de comanda – creierul. Traim doar iluzia “luminii” si comunicam in dialogul nostru mental cu propriile noastre programe mentale ce ne induc trairile si emotiile instinctual .

Traim programele pe care altii ni le-au implementat in subconstient, atunci cand eram prea mici si lipsiti de discernamant ca sa ne aparam de ele, sau ca adulti, mult prea slabi spiritual, si nepasatori, pentru a putea intelege tehnicile moderne de MANIPULARE, INFLUENTARE, PERSUASIUNE, PROGRAMARE MENTALA SUBLIMINALA, care ne folosesc emotiile si le intorc impotriva noastra, servind scopurile si nevoile celor care invata deseori doar din interes material aceste tehnici.

Deseori intalnesc oameni care isi exprima nevoia de a fi independenti fizic, profesional, relational sau financiar sau cred despre ei ca sunt persone “independente” intr-unul din aceste planuri… Insa nevoia lor de independent izvoreste din dorinta de razvratire sau nesupunere fata de rigori etice, morale, de constiinta, conduita sau de caracter. Ele ignora ca fiinta umana este interdependenta si interconectata cu natura si cu semenii sai, asemeni celuleror care ii compun organismul, interdependente, interconectate si legate cu mediul energetic si spiritual, limitat de aura corpului fizic. Mediul este cel ce dicteaza starea elementelor care fiinteaza in ele, insa niciun element din univers nu poate evolua fara elemental sau complementar, opus ca si polaritate energetica… si niciun element nu poate fiinta intr-o stare, daca anterior n-a exista o CAUZA interna si de mediu care sa-i influenteze starile din fiecare clipa, ca EFECT. Astea sunt legile dupa care functioneaza universal. Asa, nu ar exista intunericul daca nu ar lipsi lumina si nici lumina daca nu ar lipsi intunericul.

Nu poate exista iubire fara teama si nici bine fara rau, plus fara minus, masculin fara feminin…..
 De aceea, asa cum o planta care a germinat si si-a scos lastarul la lumina, nu va putea supravietui la intuneric, nici OMUL (trup (-)) NU VA PUTEA SUPRAVIETUI FARA LUMINA (spiritului sau (+)). Metaforic vorbind, nici ecuatia data de intrebarii milenare… “ce a fost mai intai… oul sau gaina?” nu va primi raspuns, caci paradigma contextuala, ignora elementul lipsa,  complementar gainii, care determina insusi existenta si fiintarea ei… Deci, nu putem vorbi contextual,  nici despre existenta oului si nici despre ceea a gainii (-), ignorand cocosul (+), sau factorul de mediu prin care cele doua elemente complementare au evoluat in timp si spatiu, “producand” ca rezultat (=) oul.  In contextul general, se poate afirma ca, nici omul nu poate exista fara complementaritatea speciei sale structurata prin gena (ADN) si gen (masculin (+) si femenin(-)), si definit prin evolutia sa si adaptarea in timp, la factorii de mediu. Asa, nici omul ca trup (-) nu poate fiinta fara energia data prin spirit (+). Extrapoland…,  fara spirit, nici omenirea, ca intreg, nu-si poate intelege declinul si autodistrugerea catre care se indreapta, prin distrugerea propriului mediu si habitat, orbit si condus inconstient, de instinct, lacomii si nevoi.

Omul isi neaga propria fiinta si-si pierde identitatea, neintelegand ca se neaga si se devoreaza singur,  comportandu-se asemeni unei celule bolnave, care confunda celulele sale sanatoase cu agresori…si le ataca pentru a le devora. Desi e nemultumit si neimplinit, continua sa-si induca in suflet  teama si durerea, neintelegand ca perceptiile sale sunt iluzii induse mental, care-i hranesc dezamagirile, grijile, esecurile, neincrederea, sentimentul de perceptie al tradarii si instrainarii, devenind trist si resemnat in propria sa neputinta. Atitudinea indusa de aceste emotii negative, este aceea de a se supara pe semenii sai, a-i judeca si invinui pentru vinovatii care deseori nu difera de propria vinovatie. Ar trebui sa stim si sa intelegem insa, ca si ceilati traiesc iluziile si dramele noastre, sufera din cauza nevoilor neimplinite, au crezul indus de programe mentale, ca vor fi fericiti cand vor cunoastre succesul si prosperitatea financiara… In fond fiecare din noi alegem constient sau inconstient, propriile stari de tristete sau fericire, dezvoltand atasamente fata de cele pe care le manifestam suficient de des, manifestandu-le astfel din obisnuinta sau instinctual.

Iluzia si somnul constiintei, nu ne lasa sa intelegem ca fara credinta si adevarul de dincolo de iluziile mintii, traim doar visuri mediocre sau cosmarul unei vieti artificiale, deseori ratate. Astfel ratam sa traim si sa fim fericiti, acum si aici in acesta clipa si in aceasta viata!
Pentru fiecare din noi ar trebui sa soseasca aceasta clipa a momentului AICI SI ACUM,  in care SA NE TREZIM SPIRITUL, pentru a darama definitiv, zidurile constiintei noastre si a lasa lumina sa patrunda in sufletul nostru si pentru a sparge gheata indoielii si a fricii, teama care s-a cuibarit in inima noastra, prin iubire si credinta.
Doar spiritual ne poate ghida catre lumina “ramurile”, prin alegeri pline de curaj si iubire, care sa ne conduca catre actiuni pline de maretie.

Pentru fiecare e timpul sa soseasca momentul fericirii ghidat si permanentizat prin spirit. E suficient sa facem curat in templul sufletului nostru, in mintea si inima noastra, pentru a reinvata sa credem in noi si in valori, sa incepem sa vedem frumusetea lumii si frumosul din oameni, iertand si debarasandu-ne de trecut si de tot ceea ce e vechi. Vechiul e doar balastul care ne tine legati energetic de trecut, prin ganduri pline de suparari, invinuiri sau ura. E timpul sa reinvatam sa inlocuim emotiile noastre negative , sa renuntam sa cerem si sa asteptam sa primim, reinvatand sa traim, daruind si daruindu-ne priceperea, iubirea, pasiunea si cinstea, in folosul semenilor nostrii si al celor cu care impartim vremelnic aceasta planeta. E timpul sa incetam sa ne jefuim stupid Planeta si habitatul, distrugandu-l, caci de el depindem si depinde fiecare fiinta umana si flora si fauna careia ii da viata.

Fara a renunta la lacomii materiale si fara a experimenta echilibrul si cumpatare prin armonia cu mediul, perceptia colectiva va experimeta nemultumirile induse de un mediu pe care-l vom percepe tot mai ostil. A continua sa luam mai mult decat dam, a nu reevalua propria noastra fiinta in perpetuarea unor realitati pe care le percepem nefavorabile sau ostile, nu fecem altceva decat sa faurim un destinul ostil, reflectat dupa chipul si asemanarea noastra, in varianta negativa. A ignora schimbarea din rau in bine, pornind de la propria fiinta, inseamna a nu intelege esenta gradinii vietii noastre, si faptul ca ea ne poate fi Eden sau iad, prin ceea ce semnam, gandim, alegem si facem. Semintele noastre reflecta prin ceea ce daruim, exact acele roade pe care le culegem, asa cum si atitudinile noastre trecute reflecta viata noastra curenta.

Pentru fiecare vine un moment cand va intelege ca sta sub un clopot transparent de sticla, la lumina artificiala… si ca e timpul pentru a lua decizii eliberatoare, pentru a-si elibera spiritual din “colivia mintii”. Atunci cand vom intelege si vom constientiza nevoia…, vom sti sa stingem acea lumina falsa a mintii,  care ne orbeste si ne impiedica sa actionam… Doar ridicand obloanele sufletului nostru si  lasand “lumina naturala a spiritului” sa ne patrunda sufletul, inima si fiinta, ne vom putea elibera de convingeri limitative, preconceptii si adevaruri ale mintii, ce nu apartin finite noastre marete si curajoase. 

Lumina spiritului ne arata calea credintei, a binelui si a iubirii. Ea ne ajuta sa lasam “calea firii”, trecutului, iertand tot ceea ce a fost si pe toti cei care ne-au gresit,   pentru ca astfel sa ne cunoastem si   sa ne iertam pe noi si greselile noastre… E nevoie sa invatam sa iertam trecutul, pentru a ne putea desprinde de el si a rupe astfel firele energetice invizibile pe care mintea noastra le-a tesut abil si peste veacuri si asupra mintii si constiintei intregii rase umane… ca un paienjenis, tesut abil de minti abile dar malefice care si-au urmarit scopurile peste mii de generatii. Fara a ierta trecutul si fara a ne detasa de tot ceea ce e rau, vom continua sa ne scurgem inconstient energia vitala emisa prin ganduri negative, tematoare sau lacome,  vlaguindu-ne sufletul, spiritual, inima si viata. 

Cei care si-au trezit definitiv constiinta, stiu sa traiasca noua lor viata, traind bucuria si fericirea fiecarei clipe. Ei stiu sa-si daruiasca timpul, energia si pasiunea, neasteptand ceva la schimb pentru efortul lor.   Ei se pun in slujba iubirii si a semenilor lor, prin harurile si vocatia pe care o descopera, o dezvolta cu pasiune, pentru a le darui in slujba celorlati, prin tot ceea ce sunt, fac si au ei mai bun si prin frumosul sufletului lor pur. Ei uita vanitatile si orgoliile, uita temeri si indoieli, le iarta si le lasa in trecut. Ei traiesc deja adevaratul lor destin, plin de lumina, croind o soarta prin crez si incredere de sine, si prin iubirea pe care o au in inima si suflet si o revarsa catre semenii lor. Prin ele isi modeleaza caracterul si valorile, daruindu-se prin altruism , empatie si bunatate.

 Ei isi pun timpul si pasiunea in slujba celor ce vor sa traiasca schimbarea si vor sa invete valorile ei, perceptii despre oameni si viata, pentru ca la randul lor sa duca mai departe si a le darui … valori, echilibru, cumpatare, iubire,  modele si exemple de reusita in viata, traind autentic, moral si etic, prin asumare si responsabilitate.

Destinul este viata pe care, prin soarta, il alegem si-l definim. Alegerea ne apartine, la fel si schimbarea. Putem sa traim fericirea acum, in armonie cu intregul si ascultand adevarul inimii, sau putem manifesta nevolile si vanitatile ego-ului, prin  incranceneala, lacomii, temeri si goana dupa “succes” si “prosperitate” materiala, fara a ne dezvolta haruri si abilitati, prin  a intelege esenta vietii, a iubirii, a daruirii si a rostului nostru in aceasta viata.

Desigur, multi dintre noi, inca nu sunt pregatiti sa inteleaga cauzele si efectele nemultumirilor din viata lor. Posibil ca cei mai multi dinttre ei sa nu fi avut  nici rabdarea necesara sa fi citit aceste ganduri si reflectii asternute in spatial virtual.  Ei vor continua sa rataceasca in iluzii. Vor continua sa invinovateasca sis a judece oameni sau situatii ce le sunt ostile, negand insa o introspective prin care sa inteleaga si propriile atitudini trecute, care au generat actualele stari sufletesti sau trairi negative pe care le experimenteaza. Ei vor ramane, purtati de mediu si de soarta indusa de crezul lor, vor trai iluziile caii firii, in lumina artificiala a programelor instalate in mintea lor, de care  cei care le conduc destinele si-si urmaresc interesele, manipulandu-le in voie mintea. Ei se vor lasa ghidati de false crezuri, vor confunda valorile cu non valoarea si se vor impotrivi oricarui ajutor, menit sa le ofere alte perspective sau repere, sau sa-i ajute sa vada o alta cale.

Sandor Kasza

Cauta un partener in index
Cuvant cheie:

Cautare A-Z
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  
O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  0-9  

Ziar Electronic
Ziar Electronic
Introduceti adresa Dvs. de email pentru a va abona la ziarul nostru electronic.
  dezabonare
Home | Compania | Afacerea | Parteneri | Contact | Forum | Acces membri Firme indexate: 11712 • Vizitatori Online: 167